Als je voldoet aan de voorwaarden om als zelfstandige te beginnen bijverdienen, dan is de eerste stap die naar het ondernemingsloket. Het ondernemingsloket is een centraal aanspreekpunt dat je zal helpen om een onderneming te starten. Dus ook als je in bijberoep wil starten zal je er moeten passeren.

Er zijn behoorlijk wat ondernemingsloketten, je kan de lijst met nog meer uitleg hier vinden. De keuze is vooral persoonlijk. Alle ondernemingsloketten bieden een gelijkaardige dienstverlening.

Inschrijven in de KBO

Het ondernemingsloket zal je inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) en zal je hierbij ook begeleiden. Bijvoorbeeld is het nuttig om een vrij ruime keuze te maken in activiteiten die je zal uitoefenen. Zeker in bijberoep en bij het starten kan het wel eens zijn dat de focus van je onderneming zich een beetje verlegt. Maak je hierover echter niet teveel zorgen, want je helpen is net de taak van het ondernemingsloket.

Deze inschrijving zal je €75 kosten. Let er wel op dat je dit soms kan terug krijgen via subsidies. Zo wordt dit bijvoorbeeld in Gent volledig en automatisch terug betaald. Je hoeft hiervoor zelfs geen formulieren in te vullen.

Activeren BTW nummer

Het ondernemingsloket kan ook nog een aantal andere taken vervullen. Als starter is vooral het activeren van je ondernemingsnummer bij de BTW van belang. Hiervoor wordt een extra vergoeding gevraagd (dat was toch zo bij mijn ondernemingsloket) terwijl dit iets is dat je eigenlijk gemakkelijk zelf kan doen. Het volstaat een brief te sturen naar of een korte afspraak te maken bij je BTW kantoor. Maar hierover later meer.

Je ondernemingsnummer

Eens ingeschreven in de KBO zal je een uittreksel ontvangen met je ondernemingsnummer (ook wel gekend als BTW nummer). Dit is een belangrijk identificatienummer dat je gedurende je hele bestaan als zelfstandige in bijberoep met je mee zal dragen.

Met het ontvangen van je nummer is dan ook de eerste stap gezet naar je bijverdienste.

Gefeliciteerd!

In volgende artikels zal ik je wegwijs maken in de administratie. Wil je alvast een voorproefje, neem dan nu al een kijkje om vertrouwd te worden met de verschillende onderdelen van de vereenvoudigde boekhouding.