Als je de overstap wil maken van een bijberoep naar een voltijdse zelfstandige activiteit, dan is het tijdskrediet een interessante mogelijkheid. Je kan steeds terug naar je werkgever en in sommige gevallen krijg je zelfs een uitkering. Vergeet echter niet de kleine lettertjes te lezen!

Alvorens verder te gaan eerst een waarschuwing: Ik doe mijn uiterste best om onderstaande informatie correct en up-to-date te houden, maar dit is geen garantie. Er is de laatste tijd heel wat verandert in het stelsel van tijdskrediet en ik verwacht nog meer veranderingen. De belangrijkste tip is daarom: Informeer je steeds uitvoerig bij de RVA.

Tijdskrediet en bijberoep

Wens je tijdskrediet te combineren met een zelfstandige activiteit, zoals een bijberoep of eenmanszaak, dan zijn er een aantal voorwaarden. Je moet eerst en vooral voldoen aan de algemene voorwaarden. Deze zijn:

  • Reeds 2 jaar werken bij je huidige werkgever
  • Voor tijdskrediet zonder motief, moet je ook al in totaal 5 jaar gewerkt hebben

Je kan deze voorwaarden en de maximum termijnen nalezen op dit overzicht van de RVA.

Tijdskrediet met uitkering

Wens je daarnaast ook te genieten van een beperkte, maar toch interessante uitkering, dan wordt de lijst wat langer:

  • Je kan enkel voltijds tijdkrediet nemen.
  • Je moet de activiteit al 12 maand uitoefenen voor de aanvraag van het tijdskrediet.
  • Dit gedurende maximum 12 maanden.

Ook deze voorwaarden kan je nalezen op de site van de RVA.

De uitkering bedraagt momenteel netto €423,81 of €565,09/maand. Het hoogste bedrag krijg je als je reeds meer dan 5 jaar anciënniteit hebt bij je huidige werkgever.

Zoals je ziet is het geen bedrag om rijk van te worden, maar het is toch een leuke boost, die je met een klein beetje planning vrij gemakkelijk kan krijgen. De kans is niet onbestaand dat je tijdens je tijdskrediet veel meer dan dit bedrag zal betalen alleen maar aan sociale bijdragen, dus het is best om hiervan te profiteren zolang het nog kan.

Conclusie

Ter afsluiting, nog eens de belangrijkste raad: alvorens enige stappen te ondernemen kan je best nog eens extra informeren bij de RVA. Houd alvast de gegevens van je loopbaan en je zelfstandige activiteit bij de hand.