Op deze nationale feestdag wil ik het hebben over de nationale sport: belastingen optimaliseren (of ontduiken, wat je het liefst hoort). Voor dit jaar zijn de tips al te laat, maar je kan alvast inspiratie opdoen voor volgend jaar.

Sommige zijn misschien voor de hand liggend, andere behoorlijk bedenkelijk. Gebruik ze dus op eigen risico.

BelastingenMaak gebruik van aftrekposten

Dit zijn de tips die je overal kan vinden. De bekendste belastingvoordelen zijn:

  • Lening voor een eigen huis
  • Pensioensparen
  • Dienstencheques
  • Kinderopvang

Bekijk de volledige lijst op de site van de FOD Financiën. Let vooral op de voorwaarden. Voor bijvoorbeeld renovatie zijn ze streng en ietwat arbitrair.

Gebruik Google

Heel wat informatie is online te vinden. Let echter op de datum van het advies, want de regels veranderen van jaar tot jaar. Daarnaast worden veel bedragen ook elk jaar geïndexeerd.

Volgende links zijn alvast een interessante start:

Verdien minder

Als je het artikel over de belastingschijven erop naleest, dan merk je dat je onder een bepaald bedrag niet zo heel veel meer moet afdragen. Onder de €6990 moet je zelfs niks betalen.

Maak onkosten

Aangezien je in bijberoep werkt, ben je aan jezelf verplicht om onkosten te declareren. Alles wat heeft bijgedragen aan inkomsten in je bijberoep kan je als onkosten in mindering brengen op je belasting. Lees er dit artikel op na voor de details.

Om problemen te vermijden is het raadzaam om enkel kosten die echt met je bijberoep te maken hebben te declareren, alsook niet meer onkosten dan inkomsten (of toch niet jaar na jaar)

Werk in het zwart

De laatste tip is een behoorlijk foute. Het is de enige manier om zeker geen belastingen te moeten betalen op je inkomsten.

Het is ook strafbaar.

Doe dit dus niet.